Előadássorozat a közösségi szolgálatról

E-mail Nyomtatás PDF
 
A közösségi szolgálat keretein belül több tanulónk részt vett az MMK-ban tartott előadássorozaton.
 
alt
 
A május 8-ai előadásról Nagy Tamás 10/E1 osztályos tanulónkat kérdeztem.
 
Mi volt az előadás témája?
Polgárvédelmi ismeretekről, ipari és vegyi balesetek megelőzéséről szólt az előadás. Beszéltek a dunaújvárosi baleset-megelőzési szolgálatokról is. Kaptunk egy szórólapot is, ami arról szólt, hogy mit kell tenni, ha súlyos ipari baleset történik.
És mit kell tenni?
Például haza kell menni és bekapcsolni a rádiót vagy a tévét, hogy halljuk a további tájékoztatást. 
Hogy tetszett a program?
Nagyon tetszett, jó hangulatú volt az előadás, érdekes történeteket meséltek, és sok megdöbbentő képet mutattak különböző katasztrófákról. Volt szó egy 1984-es indiai esetről is, a bhopáli katasztrófáról, amikor rászabadult a városra egy mérgező gáz, és ki kellett telepíteni az embereket. De főleg a saját élményeikről beszéltek. Elmesélték például a kulcsi földcsuszamlás esetét, ami még számukra is meglepetés volt. Nem akartak hinni a szemüknek. Volt szó a dunai árvizekről, és arról is, aminél a mi iskolánk is segített, a dunaferres tanulók is sok homokzsákot pakoltak a gáton tavaly tavasszal. Mindig nagyon örülnek az önkénteseknek, mert nagyon meggyorsítják a munkát. Remélik, hogy minél több önkéntes jelentkezik, mert úgy sokkal gyorsabban haladnak ilyen helyzetekben. 18 éves kortól 40 órás önkéntes tűzoltó szolgálat is lehetséges, ahová sok szeretettel várnak minket. Szerintem nagyon jó lenne, ha lehetve a fiatalokat mozgósítani.
Mi újat tanult még? Milyen hasznos információkat osztottak meg a hallgatósággal?
Ismertettek egy VÉSZ nevű telefonos alkalmazást. Ez egy ingyenes program, amit a Play-áruházból lehet letölteni. Az épp aktuális problémákkal kapcsolatban lehet friss híreket kapni a segítségével. És volt szó az alaptörvényben szereplő polgári védelmi kötelezettségről is. A törvény kimondja, hogy minden nagykorú állampolgárnak kötelessége az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme. 
 
A május 9-én tartott előadásról Kovács Sámuel 10/E2 osztályos tanulónkat kérdeztem.
 
Mi volt az előadás témája?
A közösségi szolgálatra vonatkozó szabályokról volt szó, arról, hogy 18 év alatti tanuló este 8 óra után és reggel 6 óra előtt nem végezhet közösségi szolgálatot. Olyan szabály is van, hogy ha valaki még nincs 16 éves, akkor tanítási napon legfeljebb 2 órát dolgozhat, tanítási napon kívül legfeljebb 3 órát.
Kik tartották az előadást?
Három tanárnő a Széchenyiből beszélt a közösségi szolgálatról általában, aztán pedig széchenyis lányok mesélték el, hogy ők hol voltak, mit csináltak. 
Milyen tanulsága volt az előadásnak? Mit emelne ki a hallottakból? 
Azt, hogy szükség van a ránk. Kevés a segítő kéz, és az önkéntes munkára nagyon nagy a szükség.
Ez zárszónak is beillene, de azért még mondjon valamit arról, hogy milyen a közösségi szolgálat fogadtatása az osztályban. Hogy állnak a feladathoz az osztálytársai?
Szerintem elég pozitívan, mindenik szívesen segít másoknak.
 
Nagy Tamás 10E1 osztályos tanuló május 15-én a tűzvédelmi előadáson is részt vett.
 
Miről volt szó?
Somogyi Gábor beszélt a társasházak tűzvédelmi előírásairól. Elmondta például, hogy milyen tűzveszélyes dolgokat nem szabad a lakásban tartani. Veszélyesség alapján a, b és c kategóriába sorolják az éghető anyagokat. Propán-bután gázpalackot például nem szabad tárolni. Volt szó a lépcsőházak kiürítési útvonaláról is, hogy minden lépcsőházban 1 m-es helyet kell hagyni a menekülésre. Bizonyos időközönként a tűzoltóság ellenőrzi is, hogy a lakók betartják-e a szabályt.
Gondolom, ezúttal is elhangzott valami érdekes történet.
Igen, mindig mesélnek a saját munkájuk közben látottakról. A történet ezúttal két kisgyerekről szólt. Azt gondolná az ember, hogy ilyet csak a filmekben lehet látni. A két gyerek egyedül volt otthon, amikor kigyulladt a lakás. Szerencsére a nagyobb tudta, hogy mit kell tenni. Kimentek az erkélyre saját magukra terített vizes takaróval és ott várták a tűzoltókat. Semmi bajuk nem lett. Azt is elmondták, hogy a házak építésére van egy tűzvédelmi előírás, hogy a plafonnak vagy tetőnek hány percet kell kibírnia tűz esetén. És ha tűz van, vagy valahonnan erős füst száll fel, akkor ki kell menni az erkélyre egy vizes takaróba bugyolálva magunkat. 
Összességében hasznos volt az előadás?
Igen, aki ott volt, sok újat megtudott, ami egyszerűen megjegyezhető és hasznos, nagyon jó, hogy ezeket elmondták.
 
Módosítás: ( 2014. Szeptember 29. hétfő, 20:14 )  

Születésnapi Facebook oldalunk

Archív fotók, filmek, tablók

alt

Követelek tőled, mert tisztellek

alt